Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ο "σκακιστικός" Salvador Dali.

Ο Salvador Dali, ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα αγαπούσε πολύ και το σκάκι.

Το 1971 ο Dali δημιούργησε ένα σκακιστικό σετ γιά το American Chess Foundation το οποίο και αφιέρωσε στον λαμπρό επίσης καλλιτέχνη και μανιώδη σκακιστή Marcel Duchamp.

Τα κομμάτια και τα πιόνια του σκακιστικού αυτού σετ είναι κατασκευασμένα ως ακολούθως: Οι βασιλιάδες έχουν ως "μοντέλο" τον αντίχειρα του Dali, οι αξιωματικοί, οι ίπποι και τα πιόνια έχουν ως "μοντέλα" τα υπόλοιπα δάχτυλα του Dali. Οι βασίλισσες έχουν ως "μοντέλο" τον αντίχειρα της γυναίκας του Dali, της Gala. Στην κορυφή της κεφαλής του βασιλιά και της βασίλισσας υπάρχει ένα δόντι, του Dali και της Gala αντίστοιχα. Κάποτε ρώτησαν τον Dali για αυτό: "Γιατί το δόντι"; Και ο Dali απάντησε: "Και γιατί όχι"; Οι πύργοι είναι βασισμένοι σε αλατοπιπεριέρες που χρησιμοποιούνταν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου "St. Regis". Την κορυφή των πύργων ολοκληρώνουν οι ρώγες του στήθους του Dali.

Το σετ είναι κατασκευασμένο από καθαρό ασήμι και χρυσό 24 καρατίων. Κατασκευάστηκαν 45 σετ και ο Dali υπέγραψε το κάθε κομμάτι. Το 2008 σε μία δημοπρασία στην Auction Gallery του Palm Beaches ένα από τα σετ πουλήθηκε στην αξία των $23,400.


Λέει ο ίδιος ο Dali γιά την δημιουργία του σκακιστικού του σετ:

"Είχα μία ακριβέστατη όσο και συμβολική ιδέα. Στο σκάκι, όπως και σε κάθε άλλη φόρμα της ανθρώπινης αλχημείας, υπάρχει πάντα ο δημιουργός, πάνω από όλα, ο καλλιτέχνης ως δημιουργός. Αυτό ήταν που ήθελα να αντιπροσωπεύει, το χέρι του καλλιτέχνη, του παντοτινού δημιουργού. Και πόσο καλύτερα να το εκφράσω αυτό παρά από το να κάνω γλυπτά τα δικά μου δάχτυλα γιά το σκακιστικό σετ".






O Dali και ο Karpov σε συνάντησή τους σε εστιατόριο στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1979.









Ο Dali και η Gala παίζουν σκάκι.







Salvador Dali: "Two Pieces of Bread Expressing the Sentiment of Love". 1940 (Λάδι σε καμβά) 81.3 x 100.3 cm. Gala-Salvador Dali Foundation, Figueres, Spain.





Αναφέρει ο Dali γιά τον πίνακά του "Two Pieces of Bread Expressing the Sentiment of Love" τον οποίο ζωγράφισε την άνοιξη του 1940 στο Arcachon:

"Η Gala και εγώ παίζαμε σκάκι κάθε απόγευμα, τον ίδιο καιρό που εγώ είμουν στην διαδικασία της ζωγραφικής του πίνακα 'Two Pieces of Bread Expressing the Sentiment of Love'. Προσπαθούσα να φτιάξω την επιφάνεια όπου οι σκληρές φέτες και τα ψίχουλα του ψωμιού ήταν τοποθετημένα πολύ απαλά. Συχνά, υπήρχαν διάφορα αντικείμενα διάσπαρτα στο πάτωμα, όπως γιά παράδειγμα τα πιόνια του σκακιού. Μία ημέρα, αντί να βάλω όλα τα κομμάτια και τα πιόνια του σκακιού πίσω στο κουτί, ένα από αυτά τα πιόνια παρέμεινε ανάμεσα στο "μοντέλο" γιά τον πίνακα. Κατόπιν τούτου, έπρεπε να βρούμε ένα άλλο σετ σκακιου γιά να συνεχίζουμε τις παρτίδες μας, επειδή χρησιμοποιούσα το συγκεκριμένο πιόνι γιά τον πίνακα και δεν επέτρεπα σε κανέναν να το μετακινήσει από την θέση του"!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου