Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Η μουσική της ημέρας - "Σκάρος", ένας Ελληνικός παραδοσιακός σκοπός.





Με έναν πολύ όμορφο παραδοσιακό σκοπό, έναν "Σκάρο" παιγμένο θαυμάσια στην φλογέρα, θα ξεκινήσει μουσικά η εβδομάδα μας.





Ο "σκάρος" ήταν το νυχτερινό βόσκημα των αιγοπροβάτων την άνοιξη και το χειμώνα, τότε που χόρταιναν βοσκή την ημέρα από το πολύ το χόρτο, που φύτρωνε και μόλις βράδιαζε έπεφταν για ύπνο. Κατά τα μεσάνυχτα τα σήκωνε ο τσοπάνος και τα βγαζε στη βοσκή για λίγες ώρες.








Αλήθεια, πόσο διαφορετικός ηχεί ο θεσπέσιος ήχος αυτός της φλογέρας που γαληνεύει τις ψυχές μας, σε αντίθεση με τον συνεχή κι ασταμάτητο θόρυβο της μεγαλούπολης που μας ρυπαίνει το μυαλό και την καρδιά μας καθημερινά...








Καλημέρα και καλή εβδομάδα!


5 σχόλια:

  1. Σκάρος (Euscarus Cretensis) είναι, επίσης και η ονομάσιά ενός ψαριού που ζει στις νότιες θάλασσες της Ελλάδας και ιδίως στις βραχώδεις ακτές της Κρήτης. Ο Αριστοτέλης αναφέρει το σκάρο στο βιβλίο του με τίτλο «Τα περί τα ζώα ιστοριών», ως Φαρυγγόγναθο ψάρι της οικογένειας των σκαριδών.Το σώμα του που είναι γκρίζο-καφετί και παχουλό,είναι επίμηκες και ελαφρά πεπιεσμένο στις πλευρές, καλύπτεται από μεγάλα σκληρά στρογγυλωπά λέπια. Μοιάζει δε με πέτρα.
    Η άνω σιαγώνα προεξέχει και μοιάζει με ράμφος παπαγάλου, γι αυτό τον λένε και παπαγάλο της θάλασσας. Τρέφεται με φυτικές ουσίες και είναι το μόνο ψάρι που μηρυκάζει. Η σάρκα του είναι πολύ εύγευστη.
    Ο Αρχέστρατος κάνει στα κείμενα του ιδιαίτερη αναφορά στους σκάρους της Καρχηδόνας και της Εφέσου και προτείνει ένα εντελώς ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματος με τυρί, λάδι και κύμινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ΣΜ,

    Ευχαριστώ θερμά γιά τα καλά σου λόγια!

    Deimitori

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Papaveri,

    Σε ευχαριστώ πολύ γιά το ενδιαφέρον σχόλιο γιά το ψάρι Σκάρος. Καθώς ασχολούμαι με το ερασιτεχνικό ψάρεμα τον γνωρίζω τον Σκάρο. Κατά τον αείμνηστο λογοτέχνη και ειδικό στα θέματα της θάλασσας, των ψαριών και των ψαρεμάτων, τον Θέμο Ποταμιάνο, ο Σκάρος είναι το κορυφαίο ψάρι σε νοστιμιά γιά ψητό (αρκεί να του αφαιρέσεις την χολή του) όπως και η Κατσούλα το κορυφαίο ψάρι σε νοστιμιά γιά το τηγάνι. Τα έχω δοκιμάσει και τα δύο και είναι όντως χάρμα! Δυστυχώς, δεν κατάφερα να αναρτήσω στα σχόλια την φωτογραφία του Σκάρου που μου έστειλες. Η τεχνολογία του blog μου είναι μάλλον πολύ αδύναμη...

    Deimitori

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Deimitori
    Μπορείς να αναρτήσεις την εικόνα στο κυρίως άρθρο με μια παραπομπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή