Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Τελικός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος: Ισόπαλη η πρώτη παρτίδα.

Με μία μαχητική και πλήρη σκακιστικής έντασης ισοπαλία ολοκληρώθηκε η πρώτη παρτίδα του ματς γιά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή ανάμεσα στον Viswanathan Anand και στον Boris Gelfand.

 Το όχι και τόσο οικείο γιά τον ίδιο άνοιγμα που επέλεξε ο διεκδικητής του τίτλου Boris Gelfand, σε απάντηση στο 1.δ4 του παγκόσμιου πρωταθλητή Viswanathan Anand, η άμυνα Gruenfeld, εξέπληξε αρκετά τον Anand.

Δόθηκε η δυνατότητα και στους δύο σκακιστές να κάνουν κινήσεις που οδήγησαν στην σχετικά σπάνια "Μοντέρνα Βαριάντα Αλλαγής" της Gruenfeld. Η ισοπαλία συμφωνήθηκε μετά και την 24η κίνηση των μαύρων. Στην θέση που προέκυψε ο Boris Gelfand (μαύρα) ήταν οριακά καλύτερος καθώς είχε το ζευγάρι των αξιωματικών.

Ο Anand δήλωσε πως μετά την αλλαγή των βασιλισσών έπρεπε να παίξει πολύ προσεκτικά και παρ΄ όλο που ο μαύρος είχε το ζευγάρι των αξιωματικών, ο ίδιος αισθάνθηκε πως η θέση ήταν ασφαλής καθώς υπήρχαν και οι τέσσερις πύργοι στην σκακιέρα.

Ο Boris Gelfand συμφώνησε και ο ίδιος πως παρ΄ όλο που η θέση του ήταν ελαφρώς καλύτερη, όσο και αν σκέφτηκε δεν μπόρεσε να βρεί κάποιον συνδυασμό που θα τον οδηγούσε σε σαφές πλεονέκτημα.

Ο Boris Gelfand δήλωσε επίσης ότι δεν αισθάνθηκε την φημισμένη "πίεση" σε αυτήν την πρώτη παρτίδα του γιά την διεκδίκηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή, γεγονός που τον εξέπληξε λίγο, καθώς είχε διαβάσει πολλά γι΄αυτό το συναίσθημα της "πίεσης".

Σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος θα διεξαχθεί η δεύτερη παρτίδα του μάτς. Με τα λευκά ο Boris Gelfand και με τα μαύρα ο Viswanathan Anand. Ας ελπίσουμε να απολαύσουμε μιάν όμορφη μονομαχία!


Ακολουθεί η χθεσινή, πρώτη παρτίδα του ματς. 


 Viswanathan Anand vs Boris Gelfand

Τελικός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Anand - Gelfand  - Μόσχα 11/5/2012 
 Άμυνα Gruenfeld: Μοντέρνα Βαριάντα Αλλαγής (D85)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου