Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Οι σκυφτές φιγούρες...


"Chess Players" (1998). 
Ξυλογραφία του Γερμανού εικαστικού  Elke Rehder.



Τι συνδέει σχηματικά την ξυλογραφία που προηγήθηκε και τις τρεις διαφορετικές απεικονίσεις των τριών διαφορετικών εποχών που ακολουθούν; Οι σκυφτές φιγούρες!

Οι σκυφτές φιγούρες πάνω σε ένα τραπέζι που μοιάζουν να είναι απορροφημένες στην μαγεία ενός παιχνιδιού τόσο παλιού μα και τόσο σύγχρονου κάθε φορά που μιά σκακιέρα ανοίγει και στήνονται επάνω της τα πιόνια και τα κομμάτια.

Οι γνώριμες σκυφτές φιγούρες των σκακιστών, αναγνωρίσιμες, οικείες σε όλους εμάς που αγαπάμε τούτο το απίστευτα όμορφο παιχνίδι. Μοιάζουν από μακριά σαν γνώριμες σε εμάς φιγούρες ενός σιωπηλού θεάτρου σκιών, τόσο αναγνωρίσιμη είναι αυτή η στάση που χαρακτηρίζει όλους εμάς τους  τους σκακιστές.

Μα και οι δικές μας οι σκυφτές φιγούρες , άραγε και αυτές καθημερινά δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον μακροχρόνιο "δεσμό", σε αυτήν την παγκόσμια "συνέχεια", την συνεχώς ανανεούμενη αυτή πανάρχαια "αλυσίδα" που έρχεται από πολύ παλιά και πάει πολύ μακριά και που δεν γνωρίζει φραγμούς αλλά και κάθε λογής  "-ισμούς", παρά μόνον την χαρά και το μεγαλείο του παιχνιδιού αυτού που τόσο πολύ λατρεύουμε,  σε αυτήν την τόσο παλαιά και πανέμορφη "διαδρομή" από την γέννηση του αγαπημένου μας σκακιού μέχρι και τούτη την στιγμή που πληκτρολογώ αυτές τις σκόρπιες σκέψεις.


Καλή Κυριακή να έχουμε!







"Portrait of two western gentlemen playing chess, with a dog".
 Παλαιά φωτογραφία τραβηγμένη περίπου ανάμεσα στα 1880-1910, στις Η.Π.Α.



"Chess".
Αμερικάνικη διαφημιστική αφίσα της Levi Strauss του 1950.







"Chess game on the vintage airplane" (2011).
 Σουρεαλιστικό σχέδιο σε άσπρο και μαύρο από την Ουκρανή εικαστικό Vitaliy Gonikman που τώρα ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου