Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Bertrand Russell - Σκακιστικές φωτογραφίες ενός μεγάλου διανοητή.







Ο σπουδαίος Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός, συγγραφέας και ειρηνιστής Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ (Bertrand Arthur William Russell) γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1872 στο Trellech του Monmouthshire στην Αγγλία.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σπούδασε φιλοσοφία, και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1890 και στο Κολλέγιο Τρίνιτι. Το 1950 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.





Ο Ράσελ ως συγγραφέας και άνθρωπος ανέπτυξε έντονη αντιπολεμική δράση. Έκανε ιδιαίτερη κριτική στα πυρηνικά καθώς και στην εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Υπήρξε πολυγραφότατος διανοητής, εχθρός κάθε φανατισμού και επίσης μανιώδης καπνιστής πίπας.

Απεβίωσε στις 2 Φεβρουαρίου 1970 στην οικία του στο Penrhyndeudraeth της Ουαλίας από γρίπη σε ηλικία 97 ετών.


 


Αναφορικά με το σκάκι ο Bertrand Russell έπαιζε σκάκι αλλά μάλλον δεν ήταν καλός σκακιστής. Είχε δηλώσει ότι εγκατέλειψε το σκάκι στα 18 του διότι είχε καλύτερα πράγματα να κάνει. Έπαιζε κυρίως με μέλη της οικογένειάς του και έχει δηλώσει πως είχε χάσει φίλους εξαιτίας ενός εκ των τριών ακόλουθων εθισμών: είτε του αλκοόλ, είτε της θρησκείας, είτε του σκακιού.





Στις φωτογραφίες που παρουσιάζονται και είναι τραβηγμένες τον Απρίλιο του 1940 στο σπίτι του στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α. ο Bertrand Russell παίζει σκάκι με τον γιό του John Conrad και την τρίτη σύζυγό του Patricia "Peter" Spence.


 


Και ένα του απόφθεγμα που ταιριάζει ιδιαίτερα και με το σκάκι: "Κάποιοι άνθρωποι θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να σκεφτούν. Και στην πραγματικότητα το κάνουν." 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου