Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Λογοτεχνία και σκάκι - Πάτρικ Ζίσκιντ: "Τρεις παλιές ιστορίες".



Το «Άρωμα» ήταν το πρώτο βιβλίο του Πάτρικ Ζίσκιντ και είχε κάνει πάταγο, σ' όλη την Ευρώπη, αν όχι και στην Αμερική. Από τότε ο σκοτεινός και παράξενος αυτός γερμανόφωνος συγγραφέας κυκλοφόρησε δύο ακόμα πετυχημένα μυθιστορήματα και μια νουβέλα, και τώρα, για πρώτη φορά, συγκεντρώνει τα σύντομα κείμενά του που έγραψε στην εικοσαετία 1976-1995.

Νουβέλες που μιλούν για την ανεπανόρθωτη ζημιά, τη φθορά, την καταστροφή που δημιουργούν κάποιες πληγές, ανώδυνες φαινομενικά, οι οποίες όμως δουλεύουν μέσα μας και με τη φαντασία μας μεγεθύνονται μέχρι που γίνονται μοιραίες.

Έτσι κι αυτή η ιστορία του μεγαλοφυούς και αξεπέραστου σκακιστή με το ουδέτερο και ασήμαντο παρουσιαστικό. Έτσι και με τη ζωγράφο που αντιδρά απρόβλεπτα σε μια κριτική. . . Ένας Ζίσκιντ, λοιπόν, εξίσου απολαυστικός. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

Η έκδοση φιλοξενεί τέσσερις νουβέλες. Τα κείμενα αυτά, έχουν ως βασικό κοινό τους γνώρισμα την κεντρική τους ιδέα: κάποιες πληγές, ανώδυνες φαινομενικά, μεγεθύνονται σιγά-σιγά με τη φαντασία μας μέχρι που γίνονται μοιραίες.
Εκείνο που ακολουθεί, ο θάνατος, ή, έστω, η παραίτηση, είναι επομένως φυσιολογική κατάληξη.

Αναφορικά με τη νουβέλα που έχει σκακιστικό ενδιαφέρον στο βιβλίο "Τρείς παλιές ιστορίες" παρακολουθούμε την ιστορία ενός μεγαλοφυούς και αξεπέραστου σκακιστή με ουδέτερο και ασήμαντο παρουσιαστικό, που κάθε μέρα εξοντώνει τους αντιπάλους του στον παρισινό "Κήπο του Λουξεμβούργου".

Μέχρι που εμφανίζεται ένας μυστήριος νέος και τον προκαλεί. Όλοι ελπίζουν ότι επιτέλους ο πρωταθλητής θα νικηθεί, όλοι χειροκροτούν κάθε μέτρια κίνηση του νέου που πολύ γρήγορα χάνει το παιχνίδι. Όμως ο πρωταθλητής νιώθει νικημένος γιατί κι εκείνος είχε εντυπωσιαστεί, παγιδευτεί, εξαπατηθεί από τα φαινόμενα. Ακριβώς οι αμφιβολίες που ένιωσε για τις ικανότητές του, τον οδηγούν να εγκαταλείψει το σκάκι.

  Πάτρικ Ζίσκιντ 

Και γι' αυτές τις νουβέλες του ο Πάτρικ Ζίσκιντ έψαξε στο σωρό των φαινομενικά ασήμαντων για να βρει τα σπουδαία, με τη δεξιοτεχνία του ψηφιδογράφου που περνά μέσα από δεύτερης σημασίας πρόσωπα και πράγματα για να οδηγηθεί στο βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης.

Δίνοντας πάντοτε σημασία και στη λέξη, στο νοηματικό αλλά και ψυχολογικό φορτίο της, ο συγγραφέας ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στο ρομαντισμό και στη φιλοσοφημένη και φιλοσοφική αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ψυχογιός" σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου και εικονογράφιση από τον Γιώργο Γιώνα.


Στοιχεία γιά την παρούσα ανάρτηση πάρθηκαν από την ιστοσελίδα των εκδόσεων "Ψυχογιός". 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου