Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Το σκάκι στην εικαστική δημιουργία του Irving Amen.


"The Chess Strategy"



O Irving Amen (1918 – 2011) υπήρξε ένας σύγχρονος Αμερικανός εικαστικός καλλιτέχνης.

Οι δημιουργίες του καλύπτουν μεγάλο εύρος των εικαστικών τεχνών, ζωγραφική, χαρακτική, λιθογραφία, ξυλογραφία, χαλκογραφία, σχέδιο, γλυπτική. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Αμερικανούς χαράκτες.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1918 και ξεκίνησε να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Κέρδισε μία υποτροφία γιά το ινστιτούτο Pratt όταν ήταν δεκατεσσάρων ετών και σπούδασε εικαστικές τέχνες γιά επτά χρόνια έχοντας σαν ίνδαλμα του τον Μιχαήλ Άγγελο. Σπούδασε επίσης εικαστικά και στο Παρίσι το 1950.

Ταξίδεψε στην Ιταλία το 1953 καθώς και στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στο Ισραήλ το 1960. Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις στις Η.Π.Α. αλλά και σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Δίδαξε εικαστικά στο Ινστιτούτο Pratt και στο Πανεπιστήμιο του Notre Dame στις Η.Π.Α. Τα περισσότερα θέματα των έργων του είναι εμπνευσμένα από το σκάκι, τη μουσική, θέματα από τον Ιουδαϊσμό, την Ιταλία, τον Δον Κιχώτη.

Εξελέγη μέλος στην Accademia Fiorentina Delle Arti Del Disegno, έναν καλλιτεχνικό οργανισμό στον οποίον και το μεγάλο καλλιτεχνικό ίνδαλμα του ο Μιχαήλ Άγγελος υπήρξε μέλος.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε και εργάσθηκε στην Φλόριντα των Η.Π.Α. Έργα του βρίσκονται σε διάφορα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Irving Amen πέθανε το 1911.

Εικαστικές δημιουργίες του Irving Amen με θέμα και έμπνευση το σκάκι θα απολαύσουμε σήμερα
στο "Σκακιστικό Καφενείο".



  "Chessmen"



  "Two Chess Games"



  "Next Move"



  "Checkmate"



  "Chess Move"



  "Expresso"



  "Duel"



  "Girl Chess Move"



  "Endgame"



  "Chess"



  "Chessmen"



  "Chess Strategy"



  "Chess"



  "Chess Players"



  "Chess Game"



  "Chess"



  "The Move"



  "Chess Board"



  "Still Life"



  Irving Amen (1918 - 2011)



Οι πληροφορίες της ανάρτησης γιά τον Irving Amen προέρχονται από την Wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου