Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Viswanathan Anand και Magnus Carlsen. Δύο από τις καλύτερες παρτίδες τους.



Εν αναμονή του αγώνα γιά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι μεταξύ του τωρινού παγκόσμιου πρωταθλητή Viswanathan Anand και του διεκδικητή του τίτλου Magnus Carlsen που θα ξεκινήσει το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 στο Chennai της Ινδίας, το "Σκακιστικό Καφενείο" παρουσιάζει σήμερα από μία παρτίδα των δύο κορυφαίων σκακιστών που παίχτηκαν το έτος 2003 και που θεωρούνται από τις καλύτερες της σκακιστικής τους διαδρομής μέχρι σήμερα.


Πρώτα θα δούμε την παρτίδα του Viswanathan Anand με αντίπαλο τον Viktor Bologan. Η παρτίδα παίχτηκε στο τουρνουά Dortmund/Sparkassen Chess Meeting στο Dortmund της Γερμανίας στις 7/8/2003.

Ο ίδιος ο Anand θεωρεί αυτήν του την παρτίδα μία από τις καλύτερες του. Η παρτίδα πήρε το βραβείο της καλύτερης παρτίδας γιά το έτος 2003 καθώς επίσης και η 14η κίνηση του Anand (14.Re1!!) κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου "νεωτερισμού" της χρονιάς. Μία παρτίδα στην οποία το βάθος των υπολογισμών του Anand σε συνδυασμό με θυσίες αλλά και επιθετικό παιχνίδι τον οδηγεί σε μία πολύ όμορφη νίκη! Εξαιρετική παρτίδα!

Το άνοιγμα της παρτίδας είναι: Άμυνα Caro-Kann: Βαριάντα Karpov. Μοντέρνα κύρια γραμμή (B17).

  Viswanathan Anand vs Viktor Bologan 
 Dortmund/Sparkassen Chess Meeting 2003






Η δεύτερη παρτίδα που θα παρακολουθήσουμε παίχτηκε στις 23/7/2003 στα πλαίσια του τουρνουά Politiken Cup 2003 στην Κοπενχάγη της Δανίας. Ο Magnus Carlsen παίζει με αντίπαλο τον Hans Krogh Harestad.

Στην συγκεκριμένη παρτίδα ο τότε δωδεκαετής Carlsen παίζει καταπληκτικό σκάκι και μέσα σε μία περίπλοκη θέση δημιουργεί βαθειές στρατηγικές κινήσεις και με έναν φανταστικό συνδυασμό που ξεκινά με την κίνηση 33. Qh4 οδηγεί σε μιά εξαιρετική θυσία βασίλισσας και πετυχαίνει ένα πολύ όμορφο ματ. Μία λαμπρή παρτίδα όντως!

Το άνοιγμα της παρτίδας είναι: Ισπανική: Κλειστή Βαριάντα - Άμυνα Chigorin (C98).
 
Magnus Carlsen vs Hans Krogh Harestad 
 Politiken Cup 2003 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου