Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

"A Game of Chess" - Μία ταινία του Marcel Dzama.





Tην ταινία μικρού μήκους του Καναδού καλλιτέχνη Marcel Dzama με τον τίτλο "A Game of Chess" θα παρακολουθήσουμε σήμερα στο "Σκακιστικό Καφενείο".

Γεννημένος το 1974 στο Winnipeg του Καναδά ο Marcel Dzama, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης με επιρροές από διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα και ιδιαίτερα από τον Marcel Duchamp και to Dada. Aνέπτυξε μια εντελώς προσωπική και άμεσα αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική δημιουργία που παρατηρεί και εξερευνά τις ανθρώπινες πράξεις, σκοπούς και συναισθήματα.




Μέσα από την μίξη στοιχείων και ερεθισμάτων της παιδικής φαντασίας, του γκροτέσκου, του ερωτικού, του βίαιου και του παράλογου ο Marcel Dzama δημιουργεί  me τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο καθώς και μεγάλα πολύπτυχα και πολύτροπα έργα του, μία καλλιτεχνική δημιουργία πρωτότυπη, αυθεντική και ουσιαστική.

Έχει εκθέσει έργα του σε πολλές εκθέσεις παγκοσμίως και πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε μουσεία, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.


  Marcel Dzama


Αναφορικά με την ταινία του "A Game of Chess", o Dzama επηρεάστηκε από τον Oskar Schlemer, Γερμανό καλλιτέχνη του Bauhaus και το έργο του "Τριαδικό Μπαλλέτο" από το 1922, στο οποίο μεταμφιεσμένοι, φορώντας μάσκες και κινούμενοι ως μαριονέττες οι χορευτές χορεύουν πάνω σε μία επιφάνεια - σκακιέρα.




 Η κινηματογράφιση της ταινίας και η δημιουργία των κουστουμιών έγινε το 2011 στην Guadalajara του Μεξικό με άμεσες επιρροές από την τοπική λαϊκή τέχνη καθώς και τις τοπικές θρησκευτικές παραδόσεις και έθιμα.




Το φανταστικό και το ρεαλιστικό μπλέκονται στην ταινία, δίνοντάς μας ως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα την ιδιαίτερη κινηματογραφική - εικαστική οπτική του Marcel Dzama.



Marcel Dzama - A Game of Chess from sieshoeke on Vimeo.


Περισσότερα στοιχεία γιά τον Marcel Dzama μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://en.wikipedia.org/wiki/Marcel_Dzama


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου